<img alt="" src="https://secure.inventiveinspired7.com/792353.png" style="display:none;">
post-image

Nieuwsbrief STAP voor opleiders

6 februari 2023 

Beste opleiders, 

Met deze nieuwsbrief willen we u informeren over de wijzigingen van de subsidieregeling  STAP-budget en over een aantal andere, praktische zaken.  

Wijzigingen subsidieregeling STAP -budget 

De Subsidieregeling STAP-budget wordt op een aantal punten aangescherpt. Deze  wijzigingen hebben als doel de regeling strenger en strakker te maken, zodat misbruik en  oneigenlijk gebruik kan worden voorkomen en de handhaving kan worden aangescherpt.  De ervaringen in de uitvoeringspraktijk in 2022 zijn de aanleiding voor deze wijzigingen  van de regeling. De volgende wijzigingen worden hieronder toegelicht:

 

• Begrenzen van het aantal verleningen per opleiding per opleider 

 • Uitsluiten van opleidingen 

 • Definitiewijzigingen 

 • Openbaarmaking van toekenningen 

 • Instemming met de voorwaarden en vereisten van de regeling STAP-budget. 

 

De gewijzigde regeling kunt u hier vinden. De gewijzigde regeling treedt in werking op 7  februari 2023

 

Begrenzen van het aantal verleningen per opleiding per opleider 

Een beperkt aantal opleiders legt met een aantal opleidingen een relatief groot beslag op  het STAP-budget. Ook blijkt dat een aantal opleiders het STAP-budget inzet als een  verdienmodel. Waarbij deze opleiders proberen met slimme marketing ongelimiteerd te  werven en zoveel mogelijk subsidie binnen te halen. Het gaat dan vaak om opleidingen  met een grote online component en doorlopende instroommomenten. Op zichzelf is het  promoten van een opleiding die vanuit STAP-budget publiek gefinancierd kan worden  geen probleem. Maar dit is ongewenst als het ertoe leidt dat bepaalde doelgroepen  onvoldoende bereikt worden met het STAP-budget doordat een onevenredig deel van het  STAP-budget terecht komt bij grote aanbieders met veel marketing. En als het leidt tot  verschraling van het aanbod voor de burger omdat opleiders zonder groot marketing  budget en opleiders met een klassikaal aanbod uit de markt worden gedrukt. Om dit  tegen te gaan wordt het aantal deelnemers begrensd, dat met STAP-budget bij een  opleider een opleiding kan volgen.  

Als binnen een kalenderjaar het maximum aantal subsidieverleningen voor een opleiding  is bereikt, wordt deze opleiding zo snel mogelijk na het bereiken van die grens niet meer  getoond in het scholingsregister. De burger kan dan geen subsidie meer aanvragen voor  deze opleiding. De burger zal echter niet zijn recht op subsidie kwijtraken als blijkt dat de opleiding die hij kiest de grens heeft bereikt.

De toekenning per opleiding wordt openbaar gemaakt zodat zichtbaar is voor welke  opleiding de grens is bereikt. De grens voor het kalenderjaar 2023 bedraagt 300  verleningen per opleiding, per opleider. De locatie waar en de vorm waarin de opleiding  wordt gegeven zijn niet relevant, in RIO termen: er wordt geteld op opleidingseenheid en  niet op aangeboden opleiding. Tenslotte wordt er geteld op subsidieverleningen en niet  op subsidieaanvragen. Eventuele annuleringen achteraf hebben geen effect op het  bereiken op de verleningsgrens.  

Uiteraard is het de opleider niet toegestaan om na het bereiken van die grens een  vergelijkbare opleiding op te voeren in het register en voor STAP in aanmerking te  brengen. Het maximum geldt voor het lopende kalenderjaar, dus opleidingen met een  begrenzing worden in het volgende jaar weer getoond en zijn dan weer beschikbaar voor  de burger voor het aanvragen van subsidie. 

 

Uitsluiten van opleidingen 

Als een opleider niet aan de voorwaarden van de Subsidieregeling STAP-budget voldeed,  kon de minister tot nu toe kon alleen besluiten tot uitsluiting van de opleider in het  scholingsregister en van beschikbaarheid tot subsidie. Dit is een zware sanctie in  bepaalde gevallen, zoals bleek uit de uitvoeringspraktijk met toetsing door de  Toetsingskamer STAP. Het is niet proportioneel om vanwege enkele onjuiste opleidingen de opleider uit te sluiten in het scholingsregister. Daarom is er nu ook de mogelijkheid  om per opleiding te kunnen uitsluiten. De Toetsingskamer STAP zal de minister over zo’n uitsluiting adviseren na onderzoek, waarbij hoor en wederhoor wordt toegepast. De  minister zal uiteindelijk besluiten over de daadwerkelijke uitsluiting. Als dat het geval is,  zorgt DUO ervoor dat de betreffende opleiding niet meer getoond wordt in het register.  Als gevolg daarvan kan de burger voor deze opleiding geen subsidie meer aanvragen.  Ook in dit geval is het de opleider niet toegestaan om na het uitsluiten van een opleiding  een vergelijkbare opleiding op te voeren in het register en voor STAP in aanmerking te  brengen.

 

Definitiewijzigingen 

Scholingsdefinitie 

De definitie van scholing is aangescherpt: “scholing die wordt gegeven volgens een  vooraf vastgesteld programma, waaraan een docent is verbonden, waarbij de opgedane  kennis of vaardigheden worden getoetst”. Hiermee wordt nader geregeld dat er echt  sprake moet zijn van een kennisoverdracht en dat bijvoorbeeld congressen of lezingen  zijn uitgesloten. Er is voor gekozen om deze wijziging later in werking te laten treden dan  de overige onderdelen van deze wijzigingsregeling, namelijk per 1 mei 2023. Het is  namelijk voorstelbaar dat opleiders tijd nodig hebben om na te gaan of deze wijziging  gevolgen heeft voor hun scholingsaanbod. 

Subsidiabele kosten 

Ook de definitie van subsidiabele kosten is aangescherpt, in relatie tot de leermiddelen: “Subsidiabele kosten zijn: a. les-, cursus-, college- of examengeld, alsmede kosten van  door de opleider verplicht gestelde leermiddelen of beschermingsmiddelen voor zover  deze middelen direct noodzakelijk zijn voor het volgen en afronden van de scholing, mits  de kosten van deze middelen in rekening worden gebracht door de opleider”. 

De Toetsingskamer STAP is tegengekomen dat niet noodzakelijke lespakketten worden  aangeboden of dat lesmateriaal een disproportioneel groot onderdeel was van de  subsidie. In dit soort gevallen werd er ook hevig gepromoot om zoveel mogelijk STAP  deelnemers te trekken, waardoor de inhoud van onderwijs secundair werd. Deze  wijziging regelt dat dat alleen literatuur en veiligheidsmateriaal voor STAP-budget subsidiabel zijn. Ander materiaal is voor rekening van de opleider of deelnemer. Er is  voor gekozen om deze wijziging als verheldering meteen in werking te laten treden. Dit  is namelijk in lijn met de eerdere explicitering dat geschenken niet subsidiabel zijn onder  STAP.

 

Openbaarmaking van toekenningen 

In de gewijzigde regeling is een bepaling opgenomen die het mogelijk maakt dat  gegevens over de ontvangen STAP-subsidies openbaar worden gemaakt. Het gaat om de  bedrijfsnaam en de vestigingsplaats van de opleider, per opleiding het aantal  toekenningen en de daarvoor toegekende subsidie. De reden voor deze bepaling is dat  het bij de STAP-subsidie om publieke middelen gaat, waarbij transparantie over de  besteding van deze middelen van belang is. 

 

Instemming met de voorwaarden en vereisten van de regeling STAP-budget 

In de gewijzigde regeling is opgenomen dat opleiders die deelnemen aan de regeling  STAP-budget, dat wil zeggen opleidingen opvoeren in het scholingsregister en deze in  aanmerking brengen voor STAP, daarmee verklaren dat de opleidingen voldoen aan de  eisen die de regeling hieraan stelt. Omdat het van belang is dat alle opleiders zich  bewust zijn van de formele en juridische gevolgen van deze bepaling, krijgt u over dit  onderwerp nog een aparte brief toegestuurd.

 

Factureren op zijn vroegst 3 weken voor start van de scholing 

Volgens de regeling STAP-budget (artikel 16 lid 2) mag de opleider vanaf 3 weken voor  de startdatum van de scholing tot 13 weken na afronding van de scholing factureren. We  zien nu dat er eerder dan de 3 weken voor de startdatum gefactureerd wordt. Wij vragen  u om toch rekening te houden met deze 3 weken. De reden hiervoor is, dat STAP UWV  nog annuleringen van burgers ontvangt. Een annulering van een burger is eenvoudiger te  verwerken, als de order nog niet gefactureerd is. Dit scheelt u als opleider mogelijk veel  werk, want u hoeft het STAP-budget niet terug te boeken. Maar ook voor STAP UWV is  dit eenvoudiger, want wij hoeven dan niet een terugvordering te versturen.

 

Terugvorderingen zijn terug te vinden in het opleidersportaal 

Als een scholing niet doorgaat door overmacht of omdat de student annuleert vóór de  afgesproken startdatum, wordt een fysieke en digitale terugvorderingsbrief verzonden. In  deze brief wordt u als opleider gevraagd om het STAP-budget terug te storten aan het  UWV. Deze verzonden brieven zijn ook terug te vinden in het opleidersportaal onder de  tegel “Gedeelde documenten”. Hier vindt u alle brieven die zijn verzonden en waar we  nog geen geld terug hebben mogen ontvangen. 

 

Aanpassingen op het opleidersportaal 

Op 22 december is er een release geweest op het opleidersportaal.  

Onder de tegel “Bewijs van Deelname” ziet u meer aanvragen dan voorheen. Eerst zag u  alleen de aanvragen met status “wacht op levering”. Voor deze aanvragen wachten wij  op de aanlevering van bewijs van deelname. Bij het niet (tijdig) aanleveren van bewijs  van deelname wijzigt de status van “wacht op levering” naar “in onderzoek”. Aanvragen  met status “in onderzoek” worden nu ook getoond onder de tegel “Bewijs van deelname”. 

Deze waren eerst niet zichtbaar voor u, maar blijven nu voor u inzichtelijk totdat het  onderzoek is afgerond en de status is gewijzigd naar “geleverd” of “ingetrokken”.  Bovenstaande geldt ook voor aanvragen die status “in onderzoek” krijgen nadat u “Niet  succesvol oorzaak burger” of “Niet succesvol oorzaak opleider” hebt doorgegeven. Vóór deze release was het mogelijk dat een “bewijs van deelname” werd doorgegeven  terwijl de scholingsactiviteit nog niet was gestart. Dit is nu niet meer mogelijk. Een  ‘bewijs van deelname (niet succesvol)’ kan nog wel voor de start van de  scholingsactiviteit worden doorgegeven, zodat een opleider een annulering bij UWV STAP  kan melden. 

We hebben verzoeken ontvangen om het exporteren van deelnemer gegevens naar Excel  mogelijk te maken, zodat u als opleider hier selecties op kunt maken. Dit is helaas nog  niet gerealiseerd. Dit komt mede doordat een export veel capaciteit van het systeem  vraagt. We willen het opleidersportaal ook beschikbaar houden voor andere opleiders. Er  wordt nog gewerkt aan een oplossing. 

Na 15 minuten niets gedaan te hebben in het opleidersportaal, werd er automatisch  uitgelogd. Nieuw is dat er eerst een melding verschijnt, waarna u de mogelijkheid krijgt  om door te gaan. Als u niets doet, dan wordt alsnog automatisch uitgelogd.

 

Enquête 

Op 2 februari heeft DUO u een mail gestuurd met informatie over een enquête over de  werking van de subsidieregeling STAP-budget. De enquête wordt uitgevoerd door de  onderzoeksbureaus SEOR en Ockham IPS, in opdracht van het ministerie van SZW. We  hopen dat u meedoet aan dit onderzoek.  

 

Tenslotte 

Het eerstvolgende tijdvak voor het aanvragen van STAP-subsidie start op 28 februari. We  verzoeken u om het scholingsaanbod dat u in aanmerking brengt voor STAP kritisch te  beoordelen aan de hand van de aanscherpingen van de regeling. We wensen u veel  succes met de voorbereidingen.